About

Leuk bericht van een enthousiaste bezoeker

15 april 2017

Als recensent van een internationaal (muziek) magazine heb ik veel clubs bezocht. Natuurlijk is het zoeken naar en schrijven over bekende clubs niet het aller moeilijkste.

Het vliegtuig instappen en naar Ibiza vliegen om daar Blue Marlin of de Pacha te bezoeken, dat is goed te doen, dan weet je dat je een leuke avond hebt en ligt een recensie snel bij de eindredacteur. Een stuk schrijven over de Club Rex in Parijs of Cookies in Berlijn is "a piece of cake", garantie voor goede muziek op toplocaties en de Ipad doet het werk van zelf.

De uitdaging zit tegenwoordig in het vinden van minder bekende clubs die een meerwaarde hebben en daarover te schrijven. In Nederland is dat aantal clubs helaas snel aan het verminderen. Natuurlijk zijn er clubs die de moeite waarde zijn om te bezoeken, maar de pareltjes verdwijnen. De clubs die er nog zijn, en dan richt ik mij gemakshalve op mijn woonplaats Amsterdam, hebben last van talloze nadelen.
Overal betaal je je scheel aan parkeergeld, de criminaliteit in het centrum is soms angstwekkend, een taxi proberen te krijgen mondt dikwijls uit in woordenwisselingen met anderen, de entreeprijzen zijn (te) hoog en de kosten voor een drankje rijzen ook de pan uit.

Eind januari kreeg ik een tip: ga eens naar de RLGC44, een pareltje waar jij naar op zoek bent. Op de vraag waarom, kreeg ik het antwoord: dat ga ik je niet zeggen, je moet het zelf mee gaan maken.
In verband met reeds geboekte verplichtingen en deadlines die ik moest halen kon ik niet eerder dan afgelopen vrijdag. Uit Nederland zou de en dat zeg ik met respect, oude meester Dimitri komen draaien.

Aangekomen bij RLGC44 valt de rust op, een locatie aan de rand van Amsterdam zonder geschreeuw, zonder getoeter en je kunt je auto parkeren zonder een vermogen te moeten betalen. Sterker nog, het kost niets. De entree is meer dan schappelijk, Pas Partout voor jas en plas is minimaal en de drankjes zijn goed betaalbaar, maar daar gaat het mij echter niet om.

Het gaat mij om de muziek, hoe de club er uit ziet en de beleving. De muziek is fantastisch. Dimitri heeft nog steeds zijn eigen sound, maar blijft er in slagen te vernieuwen. Die combinatie maakt hem toch wel uniek, dicht bij jezelf blijven, maar ruimte genoeg er om heen om te blijven groeien. De Recycle Lounge Gallery Club 44 heeft een top installatie, maar je hoeft niet je oordopjes in te doen. Er is een ruime danszaal en verschillende loungeplekken om de vermoeide voeten even rust te gunnen. Voor degenen die willen of moeten is er uiteraard een aparte rookruimte, geen kil koud zaaltje met TL-balken, maar een knusse ruimte met een prachtige afbeelding van Keith Richard die je aan kijkt.

De Lounge blijkt een schot in de roos te zijn, dit is inderdaad een zeldzaam pareltje.
De beleving is waanzinnig, maar hoe leg ik dit aan je uit? 
Ik heb ondanks de hele goede muziek veel mensen gesproken. Ik heb natuurlijk mijn werk te doen en dat doe ik door oren en ogen open te houden en met mensen te praten. De gemoedelijkheid en het gemak waarmee ik als nieuweling te woord wordt gestaan en betrokken wordt bij gesprekken en de dansvloer verbaast mij. Van alles wat mensen zeggen wordt de familiaire sfeer van de RLGC44 het meest genoemd en geroemd. Natuurlijk is locatie belangrijk, de muziek nog belangrijker, maar wat deze club uniek maakt is de warmte van de mensen, de inderdaad familiaire band, de sfeer die er heerst, een gevoel dat ik niet vaak heb gehad: het klinkt zeker uit mijn mond wat pathetisch, maar het is zeer gemeend: ik heb mij welkom en thuis gevoeld.

RLGC44 is een club die jij moet bezoeken, jij zult ervaren wat ik ervaren heb, een niet unieke belevenis omdat je vaker naar die club zult gaan. Je zult die belevenis dan vaker mee maken. Ik weet zeker dat wanneer jij gaat, jij terug komt! Waarom zal je zeggen: nou, omdat ik er zeker terug kom EN omdat iedereen die ik gesproken heb die avond mij verzekerd heeft terug te zullen komen.

RLGC44, een unieke club die te lang bij het “grote” publiek nog niet bekend is, daar is wat mij betreft verandering in gekomen, RLGC44, het is een parel...

Warme muzikale groet, John Doe